www.ol3.fw.hu
Akváriumtechnika


Ezen az oldalon az általam üzemeltetett akváriumokban használatos technikai eszközök, berendezések és módszerek használatát ismertetem. Elsőként egy nálam újonnan bevezetett  szűrőt, az ún. Hamburger Mattenfilter-t mutatom be pár szóban.  A szűrő  működési elve röviden a következő: az akvárium egy kisebb részét lezárjuk egy olyan szivaccsal, ami átengedi a vizet, ezáltal a rajta megtelepedő mikroorganizmusok (szűrőbaktériumok) az átáramló vizet megtisztítják. Fontos, hogy csak olyan szivacsot használjunk, ami nem enged magából semmit, ne mérgezzük meg garnéláinkat! Ahhoz, hogy ez az áramlás létrejöjjön, a szivacs mögött elhelyezünk egy szivattyút, ami a vizet a hátsó részből a szivacson átvezetett csövön keresztül az elülső részbe pumpálja, így hátul "vízvákuum" keletkezik, emiatt a víz tehetetlenségénél fogva a hátsó részbe áramlik, miközben áthalad a szivacson, ahol megtisztul. Ez az elv röviden, a helyesen kivitelezett matten-filterünk pedig az egyik leghatékonyabb biológiai  szűrőrendszerként fog üzemelni hosszú időn keresztül.
Bookmark and Share
ShareNyomáspróba.
Új akvárium beüzemelése előtt mindenképpen tartsunk nyomáspróbát! Akkor is, ha új készítésű az akváriumunk, és akkor is, ha régi, csak most került hozzánk! Nagyon fontos!
Ezzel elkerülhatjük azt a roppant kellemetlen helyzetet, hogy szépen felszereljük az akváriumot, teleültetjük növényekkel, elhelyezzük a dekorációt, majd feltöltjük vízzel és szembesülünk a ténnyel, hogy csodaakváriumunk ereszt...
Javaslom, hogy használat előtt az akváriumot töltsétek tele vízzel és várjatok minél hosszabb időt. Ha valahol ereszt, még van lehetőség javítani, jelentős kellemetlenségek nélkül!
Mattenfilter tisztítása.
Elérkezett az idő, hogy a Mattenfilter szivacsát kitakarítsam. Ez nem a legegyszerűbb feladat, mert garnéláim abban a pillanatban, amint a szivacsot kivettem, ellepték a helyét táplálék után kutatva. Eredetileg úgy terveztem, hogy szerkesztek valamit, amit a szivacs helyére tudok tenni, ami elzárná az utat, de nem került rá sor. Majd legközelebb. A szivacsot az akváriumból leszívott vízben kinyomkodtam, és meglepetésemre nem jött ki annyi piszok belőle, mint amire számítottam! Ez azt jelenti, hogy a szűrés tökéletesen működik, 10 hónapja. Persze az is tény, hogy egy garnélás akvárium nem termel annyi mocskot, mint egy sügéres! A vízcserekor leszívott víz "színtelen, szagtalan", tehát, mondhatni tökéletes a rendszer! A megoldásom nagyobb méretet eredményezett, mivel légpumpát nem akartam (hangos, az akváriumok a nagyszobában vannak), ezért maradt a szivattyú. Így viszont meg kellett növelnem az akvárium méretét, a legkisebb szivattyú is akkora teljesítményű, hogy egy 20 literes akváriumban cunamit okozott volna!
Ezért 70 literes akváriumokat készíttettem az üvegesnél (katasztrófa egyébként amit csinált, napokig javítgattam az eresztő akváriumokat!!!)
Műanyag kábelcsatornákat vágtam szét L alakú profillá, és ezeket ragasztottam fel oldalra és alulra is! Elől is és hátul is, a réseket kitöltöttem ragasztóval, így a víz csak és kizárólag a szivacson keresztül jut át a hátsó részhez! Ott helyeztem el a szivattyút és a fűtést is. A víz műanyag kábelvető csőből kialakított úton jut át a szivacson fúrt lyukon keresztül előre, ott pedig elhelyeztem egy diffúzort, így a levegő befúvás is folyamatos. Ezen felül egy porlasztókő is van benn, azt nappal használom, valamint, ha nem vagyunk otthon.
A képeken jól látható az egész rendszer felépítése.


Copyright © 2007-2021, Orbán László, ol3.fw.hu - Minden jog fenntartva! All rights reserved!