www.ol3.fw.hu
Sepregető / Legyező garnéláim


Sepregető vagy legyező garnéla a neve ennek a fajnak. Ők már nem olyan kis méretűek, 8-12 cm-re is megnőnek. Bátor, hősies állatok, megvédik magukat, ezért nyugodtan tarthatjuk őket békésebb és kisebb méretű halak társaságában. Azért nagyméretű, erős ragadozók nem kímélnék őket, ne tegyük össze garnéláinkat pl. sügérekkel!
Tudományos neve: Atyopsis moluccensis.
Délkelet-Ázsia a hazájuk, kedvelik a melegebb vizet. Nagyon érdekes, hogy első lábaikon olló helyett seprűszerű karok alakultak ki, ezek segítségével szűrik ki a vízből az apró, lebegő táplálékot, mikroszkópikus élőlényeket. A képek között találhattok is olyat, ahol ez jól látható! Nagyon szívesen lógnak a növények levelein, megkapaszkodnak az algamágnesen vagy a szűrőn, fűtőn, és az erős sodrásból legyezőikkel szűrik ki a táplálékot.Rendkívül érdekes látvány, ahogy táplálkoznak!
Zöldes-barnás színük van, de bizonyos határok között képesek a környezetükhöz alkalmazkodni, ilyenkor zöld  árnyalatot öltenek. Hátukon egy világos csík húzódik. Szaporodásuk bonyolult, a kikelő lárváknak tengervíz szükséges, hogy több fejlődési stádium után garnélává alakuljanak. Ekkor már tarthatók édesvízben. Emiatt a nálunk kapható sepregető garnélák szinte kivétel nélkül vadonfogott, importált példányok. Nálam kemény karsztvíz van, semmilyen problémát nem jelent ez nekik. Megfelelő körülmények között akár 5 évig is élhetnek. Rendkívül látványos, vidám állatok, jószívvel ajánlom mindenkinek!


Bookmark and Share
Share


     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     


Copyright © 2007-2021, Orbán László, ol3.fw.hu - Minden jog fenntartva! All rights reserved!