www.ol3.fw.hu
Amano garnéláim


Tudományos neve: Caridina multidentata. Eredetileg Japánból, a Yamato folyóból származnak (innen ered a Yamato garnéla elnevezése is), de Koreában és Taiwanon is megtalálható.
A garnéla nevét a népszerű japán akvaristáról, Takashi Amanoról kapta, aki elsőként használta ezt a garnélát a növényes akváriumaiban, mivel rendkívül jó algaevők. Gyakorlatilag minden fajta algát megesznek. Az Amano garnélák teste világosbarna, átlátszó. Testük oldalsó részén, több sorban, vöröses-barnás pöttyök találhatóak. A  nemek megkülönböztetése nem túl nehéz, a hímek jóval kisebbek és karcsúbbak, mint a nőstények. Jól viselik a különböző vízparamétereket, nálam kemény csapvízben élnek, és jól érzik magukat! A magas nitrátszintre, a nehézfémekre és a szennyezett vízre érzékenyek. Persze ez igaz minden egyéb garnéla fajra is. A nőstényeknek az oldalukon lévő pöttyök inkább szaggatott vonalra emlékeztetnek, míg a hímeknél ezek jól elkülönülnek. Az átlag garnélánál jóval nagyobbra nőnek, akár 4-6 cm is lehet a testhosszuk, 4-5 évig tartó életük során. Ezért, békés, kistestű halak társaságában tarthatóak.
A sikeres szaporodáshoz az Amano garnéláknak tengervízre van szükségük. A nőstény rengeteg petét hordoz, amelyeknek át kell még alakulniuk kikelés után, tehát nem a nagyok kicsinyített másai. Ezek a kis lárvák néhány nap alatt elpusztulnak az édesvízben. Ezért szaporításuk nem könnyű feladat, a nálunk kapható példányok valószínüleg mind vadon fogott példányok, vagy a távol-keleti akvárium-nagyüzemekből származnak. Ettől függetlenül egy roppant látványos, állandóan matató, jövő-menő állat, próbáljátok ki!

Bookmark and Share
Share


     
     
Copyright © 2007-2021, Orbán László, ol3.fw.hu - Minden jog fenntartva! All rights reserved!